Kopogtat a tavasz, végre nő a napsütéses órák száma! Megtaláltad már a napszemüveged az idei szezonra? Ha válaszolsz 5 kérdésre, mi adunk Neked 5 tippet, ami megkönnyíti az ideális darab kiválasztását!

1. Fényérzékeny a szemed? 

Vannak emberek, akik nagyon érzékeny a szeme: még a szűrt fény is zavarja őket. Akadnak azonban olyanok is, akik soha nem hordanak napszemüveget. 

Pedig akár van, akár nincs fényérzékenység, nagyon is ajánlott napszemüveget használni, hiszen a szembetegségek jó része (szürkehályog, retina betegségek) az UV-sugárzás miatt alakul ki, ezért fontos odafigyelni a fényvédelemre. 

2. Milyen megoldások vannak a fényvédelemre?

Azoknak sem kell lemondania a fényvédelemről, akik szemüveg nélkül nem látnak jól, de nem viselnek kontaktlencsét.

a, fényresötétedő lencse:  a mai fényresötétedő lencsék már az autó szélvédője mögött is tudnak sötétedni és nem csak a klasszikus: szürke, barna színek közül lehet választani, ma már divatszínek is elérhetőek.

 

 

b, clipon-os keretek: praktikus megoldást nyújtanak a mágneses előtéttel rendelkező szemüvegkeretek, melyekből egy pillanat alatt varázsolhatunk napszemüveget az UV-szűrős, polarizált előtétük segítségével. 

c, dioptriás napszemüveg: ha igazi napszemüveget szeretnénk, akkor a kiválasztott keretbe színezett, dioptriás lencsét teszünk. Ez lehet polarizált / tükrös lencse.

Látásélesség szemüveg nélkül vs dioptriás napszemüvegben

3. Te szereted, ha a napszemüveged lencséje polarizált?

A polarizációt gyakran összekeverik az UV-szűréssel. Pedig ez egy extra: a vízszintes felületekről való visszacsillanó fények szűrését végzi a polarizált lencse, ezért kifejezetten hasznos vízparton, vezetésnél. Azonban zavaró lehet képernyők (GPS, mobil készülékek) használata közben.

4. Milyen színű napszemüveg lencsét kedvelsz?

A barna lencsék világosabbak, de kontraszt fokozó tulajdonságuknak köszönhetően nagy népszerűségnek örvendenek.
A szürke lencsét általában a fényérzékenyek kedvelik jobban.

5. Hol használod legtöbbször a napszemüveged?

a, vezetés közben : a polarizált lencse segítheti az útról visszatükröződő fények szűrését, de a GPS-nél kifejezetten zavaró is lehet.

b, vízparton: kifejezetten ajánlott a polarizált lencse. Kifejezetten ajánljuk a Maui Jim napszemüvegeinket, mely egy Hawaii márka és jól bírja a sós vizet és a vízpart egyéb kihívásait.

c, sportolás közben: a magas bázis görbületű lencsék stabilian illeszkednek edzés közben. Az Oakley ergonómikus keretei és Prizm technológiájú lencséi kifejezetten sportoláshoz lettek kifejlesztve.

d, utcán: bármi, ami 100% UV-védelemet nyújtó napszemüveg.

Reméljük összefoglalónk segített megismerni a lehetőségek tárházát. Várunk szeretettel Optikánkban, ahol segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb megoldást! Nézd meg dioptriás napszemüveg akciónkat!