Látásvizsgálat

Látásvizsgálat lépései

Anamnézis

Részletes kórtörténet felvétele

Objektív műszeres látásvizsgálat

Keratorefraktométeres mérés

Szubjektív látásvizsgálat

Optotyp olvasás

Réslámpás vizsgálat

A szem törőközegeinek ellenőrzése

Funduskamerás szemfenékvizsgálat

(opcionális)

Kiknek ajánlott a látásvizsgálat?

 

Ha homályos a látása, gyakran fáj a feje, könnyen elfárad a szeme, vagy olvasási panasza van, akkor mindenképp javasolt a vizsgálat.

Azonban akkor is érdemes évente ellenőriztetni a látásélességét, ha nincs különösebb panasza, hiszen két szemmel gyakran észre sem vesszük, hogy az egyik szemünkkel probléma van.

Az éves látásvizsgálat nem csak azért fontos, hogy megtudjuk, változott-e a dioptria és szükség van-e új szemüvegre, hanem számos egyéb egészségügyi problémára is fény derülhet egy alapos, diplomás optometrista által végzett ellenőrzés alkalmával.

 

   Az Opticonic Optikában legalább 20-30 percig tart a látásvizsgálat, mely tartalmazza az objektív (computeres) és a szubjektív (optotyp olvasás) vizsgálatot. Először is alaposan átbeszéljük a pácienssel a panaszokat (hova nem lát jól, van-e fejfájás, kettős látás, dioptria változás, égő, szúró érzés stb.). Kiderítjük, milyen tevékenységhez van szükség szemüvegre: pl. milyen távolságban van a monitor, hány képernyő van, van-e lehetőség a szemüveg cserélgetésére, mit sportol az illető.

  Ezek mind befolyásolják a dioptriát, a szemüveglencse típusát, a szemüvegkeret ajánlást és így szavatoljuk a tökéletes szemüveg elkészülését.

  Ezért is fontos, hogy a látásvizsgálat és a szemüvegajánlás ugyanazon a helyen történjen, hiszen nem csak a tökéletes dioptriára van szükség egy jó szemüveghez, hanem a megfelelő lencsére, keretre és csiszolásra is.

  Szemüveg készítés folyamata

  Dioptria felírása

  Először jobb, majd bal szemre is megállapítjuk a legjobb korrekciót, majd a két szem dioptriáját összehangoljuk, hogy a legtökéletesebb látás biztosítása mellett kényelmesen hordható is legyen a szemüveg.

  Szemüvegkeret választás

  A keret választásnál nem csak az arcforma a meghatározó, hanem a felírt dioptria is. Különösen magas dioptria esetén kell tudni jól ajánlani, hogy esztétikus legyen a végeredmény.
  Fontos, hogy a kiválasztott keret jól illeszkedjen, a keret alapanyaga ne allergizáljon. 

  Szemüveglencse ajánlás

  A jó dioptria és a jó csiszolás önmagában még mindig nem elegendő ahhoz, hogy a páciens végül tényleg jól lásson a szemüvegével.
  Mi, az Essilor szemüveglencsék magas techológiai fejlettségének segítségével minden távolságra (egyfókuszú, munkaszemüveg, multifokális szemüveg) és problémára (kékfény védelem, páramentes felületkezelés, vezetős lencse) megoldást nyújtunk.

  Így értékeltek, akik már jártak nálunk:

  4,9

  Lásson Ön is jobban az új szemüvegével!

   

  Van évente mindössze 30 perce szeme egészségére?

  Gyakran ismételt kérdések

  Mennyibe kerül a látásvizsgálat?

  Szemüveg rendelése esetén INGYENES.

  Szemüveg rendelés nélkül 20.000 Ft, mely a vizsgálattól számítva 1 hónapon belül levásárolható.

  Mennyi időt vesz igénybe a látásvizsgálat?

  A látásvizsgálat ideje körülbelül 30 perc.  

  Milyen gyakran kell látásvizsgálatra menni?

  Évente legalább egy alkalommal érdemes ellenőriztetni a látásélességünket, illetve bármilyen látásromlás észlelése esetén azonnal

  Ha van bármilyen alapbetegségünk: magasvérnyomás, cukorbetegség, vagy éppen szembetegségünk: szürkehályog, zöldhályog, vagy a családban van valakinek ilyen betegsége, akkor évente legalább egyszer vegyünk részt egy szemfenék vizsgálattal egybekötött látásvizsgálaton.    

  Mikor kell feltétlenül szemorvoshoz fordulni?

  Korábban akkor is szemorvoshoz irányítottak mindenkit, ha új szemüveget kellett felíratni, ez azonban már a múlté. 

  A szemorvosok a szembetegségek gyógyítását végzik. 

  Az optometristák egyetemi képzésük alatt végig a látásvizsgálatra, szemüveg- és kontaktlencse korrekció felírásra, illetve a különböző szembetegségek felismerésére specializálódnak. 

  Tehát szembetegség és szemsérülés esetén kell szemorvoshoz fordulni, minden más esetben (szemüveg, kontaktlencse, fundus kamerás szemfenék vizsgálat, non-contact szemnyomás mérés esetén) pedig optometristához.  

   

  Kell-e időpontot foglalni látásvizsgálatra?

  Mindenképpen szeretnénk kérni, hogy foglaljon időpontot látásvizsgálatra, egyrészt a járványügyi helyzet miatt, másrészt pedig azért, hogy abban az időben csak Önnel tudjunk foglalkozni. 

  Nem talált választ a kérdésére?

  Tegye fel nekünk és mi megválaszoljuk!

  Látással kapcsolatos blogbejegyzéseink

  Mikor van szükség látásvizsgálatra?

  Mikor van szükség látásvizsgálatra?

  A látásunk folyamatos változásban van, leginkább a gyermek- és a fiatalkor között és 40 éves kor után.  Emiatt van az, hogy a korábban felírt szemüveg már nem korrigálja megfelelően a látáshibát és észrevesszük, hogy a látás élességünk nem az igazi, ami rontja az...

  Fontos tudnivalók a látásvizsgálat előtt

   

  Hozza el meglévő szemüvegét!

  Érdemes elhozni a meglévő szemüvegeket, hiszen azok is fontos információkkal szolgálhatnak, akkor is, ha nem jól sikerültek: túl erős volt, cilinderes volt – szédülést, fejfájást okozott, kifelé húzta a szemét, túl szűk volt a látómező.

  48 óra kontaktlencse nélkül

  Ha kontaktlencsét viselünk, akkor minimum 48 órával a látásvizsgálat előtt nem szabad kontaktlencsét hordani, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a szaruhártyánk sejtjei teljesen regenerálódjanak.

  Érdekel az egyedi kalkuláció:

  Kapcsolat

  Ha kérdése merült fel, keressen minket bizalommal, munkatársunk válaszol.

  +36 30 862 0407

  1114 Budapest, Kanizsai utca 1.

  info@opticonic.hu