A látásunk folyamatos változásban van, leginkább a gyermek- és a fiatalkor között és 40 éves kor után.  Emiatt van az, hogy a korábban felírt szemüveg már nem korrigálja megfelelően a látáshibát és észrevesszük, hogy a látás élességünk nem az igazi, ami rontja az életminőségünket. Pedig az éles látásnak hála kényelmesebb az élet, hiszen sokkal hamarabb jutunk hozzá minden külvilágból érkező információhoz: legyen szó képernyőről, kivetítőről vagy közlekedési táblákról. Lássuk, melyek azok a gyanújelek, hogy szemüvegre van szükségünk!

1. Homályos látás

A gyerekek és fiatal felnőttek az esetek nagy részében távolra látnak homályosan (rövidlátás): nem látják az iskolában a táblát, vagy nem ismerik fel, ki van az utca másik oldalán. Akinek korábban nem volt ilyen panasza, annak legkésőbb 40 éves kora körül lesz szüksége szemüvegre (presbiópia), mert nem látja rendesen a telefonja képernyőjét, az újságot és egyre távolabb kell tartania magától az olvasnivalót.  

2. Fókuszálási nehézségek és szemfáradtság 

Szemüveg nélkül, illetve nem megfelelő dioptriával előfordul, hogy nehezebben fókuszál a szemünk. Mit jelent ez? Ha sokat nézünk közelre és felpillantunk, akkor kell másodperc, amíg újra kitisztul a távoli kép. Ennek az az oka, hogy a szemlencsénk alkalmazkodó képesség folyamatosan szűkül az évek múlásával – 40 éves kor körül kezd általában panaszokat okozni – emiatt közelre tekintéskor befeszül és távolra tekintéskor nem tud egyből ellazulni és kiélesíteni a képet, mint korábban. Tehát a közeli munka (számítógép, olvasás) nagy erőfeszítésbe kerül, emiatt szemfáradtságot tapasztalunk, ami hosszú távon kimeríti az idegrendszerünketEmiatt esik jól megdörzsölni a szemünket munka közben, vagy érezzük azt, hogy legszívesebben lehunynánk egy időre. 

3. Gyakori hunyorgás

Egy ösztönös mozdulatról van szó, az ember talán észre sem veszi. A jó látáshoz az kell, hogy a lencse által fókuszált fény a lehető legpontosabban érje a retinát, amely a szem hátsó részén található. A hunyorítással tulajdonképpen megváltoztatjuk a szemük alakját, hogy a fény megfelelően essen a retinára. Általában szürkületkor folyamodunk hozzá, vagy akkor, ha nem látunk már olyan jól, mint egykor.

 

4. Fejfájás, szédülés

A megfelelő korrekció nélkül főleg a szemünk és homlokunk körül tompa fejfájást tapasztalhatunk. Ha túl erős a szemüvegünk, mert nem megfelelő távolságra használjuk (40 éves kor után minden távolságra más dioptriára van szükség), vagy nem megfelelő dioptriát írtak fel (pl. túl erős közeli vagy cilinder dioptriát), akkor a fejfájás mellett akár szédülhetünk is.  

 

Összefoglaló

Ha a fent felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalja, vagy több, mint egy éve nem vizsgálták a szemét, akkor érdemes részt vennie professzionális látásvizsgálaton, vagy fundus kamerás szemfenék vizsgálaton, melyek során elkészítjük Önnek személyre szabott szemüvegét.

 

Önnek van évente
30 perce szeme egészségére?

Lásson Ön is jobban az új,
személyre szabott  szemüvegével!