A számítógépek és a különböző elektronikus eszközök (okostelefon, tablet, laptop) használata szinte elengedhetetlen és kikerülhetetlen mind a munkavégzésünk, mind pedig a hétköznapjaink során. Ez pedig hatalmas stresszt és megerőltetést jelent a szemünknek. Lássuk, mitől olyan különlegesek a számítógépes vagy más néven munkaszemüvegek és hogyan könnyítik meg a számítógépes munkavégzést. 

Kit érintenek leginkább a képernyő előtti látásproblémák?

A szemlencsénk alkalmazkodó képessége az évek során folyamatosan szűkül. 40 éves korunkra csökken le annyira, hogy szemüveg nélkül, vagy a korábban használt szemüvegünkkel egyre fárasztóbb közelre nézni. Látványos jele,  amikor azt kezdjük észrevenni, hogy ki kell nyújtanunk a karunkat, ahhoz, hogy az újságot vagy az apró betűt el tudjuk olvasni. Ezt a problémát presbiópiának hívják. 

Honnan tudom, hogy számítógépes szemüvegre van szükségem?

Nem feltétlenül a homályos látás az első jele annak, hogy a számítógépes munkavégzés közben megerőltetjük a szemünket. A tünetek igen változatosak is lehetnek: szemfáradtság, fejfájás, nyak és hát fájdalom, fényérzékenység, vörös szem.  Aktív dolgozóként nem csak egy adott közeli távolságban szükséges élesen látnunk, hiszen tekintetünket folyton váltogatjuk a karnyújtásnyi távolságokon belül is: a monitorról, a laptopra, a telefonunkra, dokumentumokra, kollégákra, ügyfelekre nézünk.  

Milyen szemüveg típusok javítják a közeli látásélességet? 

I. Olvasó szemüveg

Amikor eljön a pillanat, hogy már a monitort is homályosabban látjuk, megpróbáljuk annak a képét is az olvasó szemüvegünkkel kiélesíteni. Az olvasó szemüveg azonban általában 45-50 cm távolságra van beállítva, míg a monitor ennél távolabb, általában 70-80 cm távolságra helyezkedik el. Éppen ezért olvasó szemüvegben a monitor homályos marad. Kompenzációként igyekszünk minél közelebb hajolni a monitorhoz és 50 cm távolságon belül helyezkedni a képernyőtől, ez a helytelen testtartás azonban hosszú távon nyak-, hát- és vállfájdalmakhoz vezet.

II. Multifokális szemüveg

A másik megoldás a többfókuszú, vagy más néven multifokális szemüveg, amit egész nap viselhetünk és kényelmes látást biztosít közelre és távolra is. Ez nagyon jó választás a legtöbb helyzetben, de csak a csúcskategóriás, legszélesebb látómezővel rendelkező multifokális szemüveglencsék kényelmesek 6-8 óra monitoros munkához. A keskenyebb látómezővel rendelkező multifokális lencsékben kifejezetten fárasztó monitorozni, keresgetni benne az éles pontokat, hiszen a multifokális lencsék csatornája homokóraszerűen van kialakítva és mindig a monitor távolságban szűkül be a leginkább.  Emiatt sokan próbálkoznak az olvasó résszel monitorozni és emelik az állukat, ami nagyon kényelmetlen és szintén nyak-, hát- és vállfájdalmakhoz vezet.

III. Számítógépes szemüveg

A számítógépes munkát végzők számára az ideális lencsetípus a munkaszemüveg lencse, melynek látómezői a közeli munka során felvett szemmozgásokhoz igazodnak. Ez a lencse típus széles közeli és széles köztes látómezővel rendelkezik (fél és két méter közötti távolságokban ad éles képet). Ez azt jelenti, hogy a látás pont abban a tartományban lesz optimális, amelyre a monitoros munkája során szüksége van. Így fejét és nyakát egész nap természetesen, erőltetés nélkül tarthatja. 

Mennyibe kerül egy munkaszemüveg lencse?

Ne feledjük! A munkaszemüveg lencse több dioptriát is tartalmaz: monitoros és olvasó dioptriát, emiatt olyan, mintha egyszerre két szemüveglencsét vásárolnánk. Az Essilor Varilux Digitime lencséire ráadásul van 2 év prémium garancia, melyet törés-és karc esetén lehet igénybevenni. 

 

Varilux Digitime
(Orma 1,5)
Varilux Digitime
(Ormix 1,6)
Varilux Digitime
(Stylis 1,67)
Ajánlott dioptria tartomány -2,00 és +2,00 között -4,00 és +4,00 között -8,00 és +8,00 között
Ár  109.820 Ft / pár 116.300 Ft / pár 140.780 Ft / pár

A táblázatban szereplő színtelen munkaszemüveg lencsék prémium kategóriába tartoznak, széles csatornájúak és a legkiválóbb felületkezeléssel rendelkeznek. A táblázat nem tartalmazza az üzletünkben elérhető teljes választékot.

IDŐPONTOT FOGLALOK