Miért fontos a szemfenék vizsgálat?    

Vannak bizonyos betegségek, melyek visszafordíthatatlan károsodást okoznak a szemünkben, sőt vaksághoz is vezethetnek, ha elhanyagoljuk őket. Az alapbetegségek kiderítésével és kezelésével azonban ezek a károsodások megelőzhetőek, ezért fontos a rendszeres szemfenék vizsgálat.

Milyen betegség esetében ajánlott?     

A magasvérnyomás  először a szemfenéki érrendszert érinti. A betegség okozta elváltozások nagyon ritkán vezetnek jelentős látásromláshoz. Többnyire az általános tünetek dominálnak (fejfájás, szédülés, kettős látás, stb.), a látáspanaszok az előrehaladott stádiumokban és a komplikációk megjelenésekor észlelhetők. Évenkénti ellenőrzés javasolt.          

A szemfenék vizsgálat kulcsfontosságú cukorbetegség esetében. Magyarországon a diabeteses szemfenéki elváltozások okozta látásvesztés a három vezető vaksági ok között szerepel. Ennek oka az, hogy a megvakult betegek vércukorháztartása nincs egyensúlyban, a szem kisereiben olyan elváltozások indulnak el, amely végül kóros érújdonképződéshez következményes üvegtesti vérzéshez, ideghártya leváláshoz, glaukómához vezethetnek. A vakság megelőzése a beteg, a belgyógyász és a szemész közös feladata. A szűrővizsgálatoknak és kontroll vizsgálatoknak óriási szerepe van vakság megelőzésében. 

A glaukómás pácienseknél az idegrostok károsodása miatt visszafordíthatatlan látómező kiesés és látásromlás következhet be kezelés nélkül. Maga a betegség örökölhető és nem feltétlenül jár fájdalommal. Az időben felfedezett betegség szemorvos által felírt szemcseppel jól karbantartható és a károsodás kialakulása megelőzhető, ezért rendkívül fontos a szűrése.


Makuladegeneráció esetén a látótér középső részén kisebb-nagyobb szürke, fekete folt, homály észlelhető. A párhuzamos vonalak finom torzulása, görbülése, hullámzása figyelhető meg, a tárgyak kevésbé kontrasztosak. Az arcok felismerési képessége romlik: “Nem látom az arcát akivel beszélek.”. A torzlátás (metamorphopsia) megjelenése a folyamat gyors előre haladását jelenti.     

Ezek a leggyakoribb betegségek, melyek indokolttá teszik a szemfenék vizsgálatot, de ezen kívül a vizsgálat kiterjed az anyajegy, daganat, retina betegségeinek vizsgálatára is.        

Hogyan zajlik a fundus kamerás vizsgálat?

Fundus kamerás szemfenék vizsgálat

Optikánkban a szemfenék vizsgálat a legmodernebb, teljesen automatizált fundus kamerával történik, amely érintés- és fájdalommentesen, pupillatágítás nélkül fényképeket készít a szemfenékről.

A szemfenéki képek kiértékelését Szemész szakorvos végzi.

képek digitálisan tárolhatók, mely alapján nyomon követhető az esetleges szembetegség állapota és alakulása.

A vizsgálat eredménye egy teljes értékű lelet, melyet a házi orvosok is elfogadnak.

Milyen gyakran ajánlott a vizsgálat elvégzése?

Ha a fent említett betegség fennállnak, vagy örökletes hajlamunk van rá, akkor érdemes évente elvégezni a vizsgálatot. Ha a betegség állapota előrehaladottabb, akkor a szemorvos szorosabb, akár 3 havonta történő kontrollt is javasolhat.