Az emberi szemet elérő és oda behatoló fény két részre oszlik: a 380 és 780 nm közötti hullámhosszba tartozó látható fényre, valamint az ultraibolya (UV-fény) és az infravörös tartományt (IR-fény) felölelő nem látható fényre.

A 380 és 500 nm közötti tartományban levő fény kék összetevőjét nagy energiájú látható (HEV) kék fénynek nevezzük.

A 380 és 440 nm közötti hullámtartományban levő kék ibolya különösen káros hatású, és valószínűsíthetően a retinában a nagy energiájú beeső fény által okozott kár, a fotoretinitisz egyik oka.

A szakértők egy ideje már tudják, hogy az UV-fény káros lehet a biológiai szövetre, például a bőrre vagy a szemre. A látható kék ibolya fény azonban károsíthatja a szemet. Bár a kék ibolya fény kisebb energiájú az ultraibolyánál, szinte teljes mértékben szűrés nélkül halad át a szemen, eljutva a retinához. Ehhez képest az ultraibolya fényt a szem elülső része szinte teljes egészében elnyeli, és jelentősen kevesebb, mint 5% jut el a retináig.

A fényforrások vagy képernyők kék sugárzása néhány ember szemét irritálhatja vagy kifáraszthatja. A kék szűrő élesebb látást is biztosíthat: a látható fény különböző hullámhosszait a szaruhártya és a szemlencse kicsit másként töri meg, így nem mind ugyanabban a fókuszpontban éri a retinát.

Az erősen kék fényforrások miatt esténként álmatlanabb vagyunk. Egy sötét szobában vagy a szabadban éjszaka és szürkületben szemünk másik üzemmódra vált át. Gyenge fényviszonyok között a szem az érzékenységét a zöldről a nagy energiájú kék spektrumra állítja. Ez azt jelenti, hogy a kék fényt élénkebben látjuk, így a tükröződéseket is fokozottabban érzékeljük.

A túl sok kék-ibolya fény tehát károsíthatja a szemünket, mivel szinte teljes mértékben szűrés nélkül halad át rajta. Amellett, hogy a kötőhártya és a szaruhártya fájdalmas gyulladását okozza, szövődményeket okozhat a szemlencsében (pl. szürkehályog) és a retinában (maculadegeneráció) is.

Ezért annyira fontos, hogy erős napsütésben 100%-os UV-védelmet biztosító napszemüveget viseljünk, kimondottan olyan helyzetekben, ahol sok a tükröződés, például vízpart környékén vagy havas hegyekben. A digitális kijelzők okozta szemirritáció és szemfáradság ellen pedig monitorszűrős lencsével védekezhetünk.