Mindannyian találkoztunk már olyan emberrel, akinek sajnos rossz tapasztalatai voltak a multifokális szemüveggel: hosszú időbe telt a megszokása, vagy éppenséggel soha nem is tudta használni. Éppen ezért összefoglaltuk, mi minden szükséges ahhoz, hogy tökéletes multifokális, vagy más néven progresszív szemüveg készüljön, amivel valóban látni lehet minden távolságra.

1. Tökéletes dioptria

A pontos látás vizsgálat kiemelten fontos egy tökéletes multifokális szemüveg elkészülésénél. Nagyon fontos, hogy a műszeres és szubjektív fél-fél szemes látásvizsgálatot követően a felírt dioptriát binokulárisan (két szemes látás) is finomhangoljuk. Ezután következik az olvasó dioptria megállapítása. Ha a szükségesnél erősebb dioptriát írnak fel, az szűkíti a multifokális lencse csatorna szélességét, ami az olvasási komfort rovására megy.

2. Megfelelő szemüvegkeret választás

A következő fontos lépés a megfelelő keret kiválasztása. Itt is számos dologra kell figyelni. Az arcformán túl az is nagyon meghatározó, hogy a lencse formája és mérete megfelelő legyen az adott dioptriához. Ezen felül figyelni kell, hogy a multifokális lencséhez optimális-e a kiválasztott keret íve és dőlésszöge, mert ha az az ideálistól eltérő, akkor már érdemes a lencsét egyénre szabni, ahol meg kell adni a viselés közbeni dőlésszöget és a keret ívét.

3. Személyre szabás

Ha megvan a legideálisabb keret, akkor következik az úgy nevezett személyre szabás. Az eljárás során először be kell állítani a keretet, ahogyan azt később a viselője hordani fogja. Ezután kerül sor a pupilla pontos középpontjának beállítására és a csatornahossz megállapítására.  A multifokális lencsék különböző csatornahosszal rendelhetőek, meg kell vizsgálni, hogy az adott személy hol néz ki olvasás közben a lencsén.

4. Szaktanácsadás és lencsetípus kiválasztása  

Nagyon fontos az elégedettséghez a viselő személyiségének, látási szokásainak feltérképezése. Mi a munkája? Mi a hobbija? Hiszen ezek alapján tudja a látszerész a látásigényeknek legmegfelelőbb kategóriájú lencsét ajánlani.

Mikor működhet jól egy keskeny csatornájú multifokális lencse?

Látásélmény a keskeny csatornájú és a széles csatornájú multifokális lencsében

A presbióp kor (40-45 éves kor) kezdetén egy keskenyebb látóterű progresszív lencse is tökéletes elégedettséget biztosíthat, hiszen ilyenkor még nincs akkora különbség a távoli és olvasó dioptria között: körülbelül 1,50 addícióig tud jól működni ez a kategória.

Azonban ha az addíció már 2,00 vagy afeletti, mindenképpen ajánlatos széles látóterű multifokális lencsét választani, hiszen ahogy nő az olvasó és távoli dioptria közötti különbség, úgy szűkül be a csatorna olvasás és monitorozás közben.

Mi szükséges a viselő oldaláról a multifokális lencséhez?  

Először is a szemnek és az agynak meg kell tanulnia használni a multifokális szemüveg különböző törőerőit. Ha oldal irányban valamit meg szeretne nézni, nem elég kitekinteni, fejjel oda kell fordulni és átnézni a megfelelő dioptrián.

Meg kell szokni a látómezők helyzetét a szemüvegben: távolba nézéskor, a lencsék felső részét kell használni, olvasásnál pedig a lencsék alsó részét. Ehhez gyakoribb fejmozgás és kevesebb szemmozgás szükséges.
Az multifokális szemüveg használatának elején a lépcsőzés pl. zavaró lehet, mert lefele nézéskor az olvasó dioptrián néz ki a viselő, ami nagyjából 40-50 cm-es olvasási távolságra van beállítva, de a lépcsők persze távolabb vannak, így meg kell szokni azt a fejtartást, ami mellett a megfelelő dioptrián néz át a viselő a lépcsőzéskor.
   
Ezért is fontos a multifokális szemüveget folyamatosan viselni, nem cserélgetve a régi szemüveggel, hogy az agy képes legyen tanulni és alkalmazkodni az új feltételekhez és látásélményekhez.