Hol végeztessük a látásvizsgálatot? Milyen egy jó látásvizsgálat? Ezek a kérdések bizony sokaknak okoznak fejtörést szemüveg készíttetés előtt. 

Van-e különbség látásvizsgálat és látásvizsgálat között?

Bizony,  ugyanolyan mérhető különbség van a látásvizsgálat és látásvizsgálat között, mint autó és autó között. Vannak autók, amikkel el tudunk menni A pontból B pontba és vannak jobb, kényelmesebb autók, amiket élmény vezetni! Ugyanez a helyzet a látásvizsgálatokkal és a belőlük készülő szemüvegekkel.

Milyen a jó látásvizsgálat?

Látásvizsgálat helyes lépései

Anamnézis

Részletes kórtörténet felvétele

Objektív műszeres látásvizsgálat

Keratorefraktométeres mérés

Szubjektív látásvizsgálat

Optotyp olvasás

Réslámpás vizsgálat

A szem törőközegeinek ellenőrzése

Ha van egy jól felírt dioptriám, jó lesz a szemüvegem?

Sajnos a jó dioptria önmagában nem garancia a jó szemüvegre. Ezért a legfontosabb szabály: ugyanazon a helyen készüljön a szemüveg, ahol a látásvizsgálat.  Az is fontos továbbá, hogy a vizsgáló és a látszerész együttesen segítse a dioptria alapján a keret és lencse választást, a kitekintési pontok feljelölését.

Szemüveg készítés helyes lépései

Dioptria felírása

Először jobb, majd bal szemre is megállapítjuk a legjobb korrekciót, majd a két szem dioptriáját összehangoljuk, hogy a legtökéletesebb látás biztosítása mellett kényelmesen hordható is legyen a szemüveg.

Keret választás

A keret választásnál nem csak az arcforma a meghatározó, hanem a felírt dioptria is. Különösen magas dioptria esetén kell tudni jól ajánlani, hogy esztétikus legyen a végeredmény.
Fontos, hogy a kiválasztott keret jól illeszkedjen, a keret alapanyaga ne allergizáljon. 

Lencse ajánlás

A jó dioptria és a jó csiszolás önmagában még mindig nem elegendő ahhoz, hogy a páciens végül tényleg jól lásson a szemüvegével.
Mi, az Essilor szemüveglencsék magas techológiai fejlettségének segítségével minden távolságra (egyfókuszú, munkaszemüveg, multifokális szemüveg) és problémára (kékfény védelem, páramentes felületkezelés, vezetős lencse) megoldást nyújtunk.

Értékeléseink

4,9

Lásson Ön is jobban az új szemüvegével!

 

Van évente mindössze 30 perce szeme egészségére?

Gyakran ismételt kérdések

Mennyibe kerül a látásvizsgálat?

Szemüveg rendelése esetén INGYENES.

Szemüveg rendelés nélkül 20.000 Ft, mely a vizsgálattól számítva 1 hónapon belül levásárolható.

Mennyi időt vesz igénybe a látásvizsgálat?

A látásvizsgálat ideje körülbelül 30 perc.  

Milyen gyakran kell látásvizsgálatra menni?

Évente legalább egy alkalommal érdemes ellenőriztetni a látásélességünket, illetve bármilyen látásromlás észlelése esetén azonnal

Ha van bármilyen alapbetegségünk: magasvérnyomás, cukorbetegség, vagy éppen szembetegségünk: szürkehályog, zöldhályog, vagy a családban van valakinek ilyen betegsége, akkor évente legalább egyszer vegyünk részt egy szemfenék vizsgálattal egybekötött látásvizsgálaton.    

Mikor kell feltétlenül szemorvoshoz fordulni?

Korábban akkor is szemorvoshoz irányítottak mindenkit, ha új szemüveget kellett felíratni, ez azonban már a múlté. 

A szemorvosok a szembetegségek gyógyítását végzik. 

Az optometristák egyetemi képzésük alatt végig a látásvizsgálatra, szemüveg- és kontaktlencse korrekció felírásra, illetve a különböző szembetegségek felismerésére specializálódnak. 

Tehát szembetegség és szemsérülés esetén kell szemorvoshoz fordulni, minden más esetben (szemüveg, kontaktlencse, fundus kamerás szemfenék vizsgálat, non-contact szemnyomás mérés esetén) pedig optometristához.  

 

Kell-e időpontot foglalni látásvizsgálatra?

Mindenképpen szeretnénk kérni, hogy foglaljon időpontot látásvizsgálatra, egyrészt a járványügyi helyzet miatt, másrészt pedig azért, hogy abban az időben csak Önnel tudjunk foglalkozni. 

Nem talált választ a kérdésére?

Tegye fel nekünk és mi megválaszoljuk!

Látással kapcsolatos blogbejegyzéseink

Mikor van szükség látásvizsgálatra?

Mikor van szükség látásvizsgálatra?

A látásunk folyamatos változásban van, leginkább a gyermek- és a fiatalkor között és 40 éves kor után.  Emiatt van az, hogy a korábban felírt szemüveg már nem korrigálja megfelelően a látáshibát és észrevesszük, hogy a látás élességünk nem az igazi, ami rontja az...

Fontos tudnivalók a látásvizsgálat előtt

 

Hozza el meglévő szemüvegét!

Érdemes elhozni a meglévő szemüvegeket, hiszen azok is fontos információkkal szolgálhatnak, akkor is, ha nem jól sikerültek: túl erős volt, cilinderes volt – szédülést, fejfájást okozott, kifelé húzta a szemét, túl szűk volt a látómező.

48 óra kontaktlencse nélkül

Ha kontaktlencsét viselünk, akkor minimum 48 órával a látásvizsgálat előtt nem szabad kontaktlencsét hordani, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a szaruhártyánk sejtjei teljesen regenerálódjanak.

IDŐPONTOT FOGLALOK

Kapcsolat

Ha kérdése merült fel, keressen minket bizalommal, munkatársunk válaszol.

+36 30 862 0407

1114 Budapest, Kanizsai utca 1.

info@opticonic.hu