Ha a szemüvegviselőket arról kérdezzük, hogy mi a legnagyobb problémájuk a szemüvegükkel, a leggyakoribb válasz a szemüveg párásodása lesz. A hideg levegőről a meleg helyiségbe betérve, vagy éppen egy forró italt kortyolgatva, vagy a maszk használata mellett a szemüveglencse gyakran bepárásodik. De jó hírünk is van! Létezik a pára ellen megoldás! 

 

Hagyományos szemüveglencse vs Essilor Optifog
páramentes szemüveglencse páratesztje

Miért párásodik a szemüveg? Mi a pára egyáltalán?

A párásodás nem más, mint a levegőben található vízpára lecsapódása egy hidegebb felületen. Ha mikroszkóp alatt megnézzük a párás felületet, akkor a víz lecsapódását apró gömbök formájában fogjuk látni. Ezek a kis gömbök nehezítik meg látásunkat maszk viselés közben. 

A gömbök kialakulását a szemüveglencse hidrofób felülete okozza: a felület víztaszító tulajdonságokkal rendelkezik, rendkívül sima kialakítása nem engedi, hogy a vízcseppek szétterüljenek. Minél inkább hidrofób a felület, annál kisebbek a gömbök, és minél kevésbé hidrofób, annál jobban tud szétterülni. Ez megfigyelhető az ablaküvegen, ahol a pára akár vízcseppekké képes összeállni, és lefolyni az üvegen (konyhaablak télen).

A vízcseppek megjelenése kellemetlen hatást vált ki

Ha a probléma ennyire a szemünk előtt van, hogy-hogy korábban nem találtak még rá megoldást?

A válasz a megkérdezett szemüvegviselők válaszaiban keresendő. A fejlesztések a látás tisztaságát hivatottak elsősorban növelni: jobb felületkezelések, kevésbé csillogó felületek, mindeddig ezek uralták a fejlesztések irányát, miközben a párásodás “szezonális” vagy tevékenység függő jelenség volt. Megjelent télen, mikor a hideg levegőről beértünk egy meleg helyiségbe, vagy esetleg egy orvosi műtét közben, de nagy általánosságban nem volt zavaró. Korábban. 

Az Essilor azonban kifejlesztette az Optifog felületkezelést, amely egyedülálló az optikai piacon és képes teljesen megszüntetni a párásodás jelenségét. Az Optifog felületkezelés segítségével szemüvege nem fog párásodni, nem lesz zavaró a maszkviselés, ennek érdekében pedig egyetlen szabályt kell betartani: a szemüveget át kell törölni egy speciális törlőkendővel, a SMART-kendővel. 

Miért van szükség a SMART-kendőre?

Az Optifog lencsék felülete hidrofil kialakítású, azaz a víz szétterül a lencse felületén, a hatás növelése érdekében a speciális folyadékkal átitatott SMART-kendő még erősebben “széthúzza” a vízfilmet. 

Az Optifog szemüveglencse nem verte át a fizikát, a pára lecsapódik rajta, viszont nem ugyanúgy, mint a hagyományos szemüveglencséken: összefüggő vékony vízfilmként. 

Ha a szemüveglencsém felületkezelése speciális, hogyan tudom tisztítani?

A tisztítás rendkívül egyszerű! Reggel megmossuk a szemüvegünket semleges pH értékű tisztítóval, vagy speciális szemüvegtisztító eszközökkel, majd szárazra töröljük mikroszálas törlőkendővel. Ezután az Optifog Smart kendővel áttöröljük a lencséket, és szemüvegünk egész nap védve van a kellemetlen párásodás ellen.

Az Optifog Smart törlőkendők egy idő után veszítenek hatékonyságukból, 2-3 havonta ajánlott cserélni.

Milyen szemüveglencsékre érhető el az Optifog felületkezelés?

Jó hírünk van, ugyanis az összes Essilor szemüveglencse rendelhető Optifog felületkezeléssel, a szemüveglencse párásodásának megelőzése érdekében: legyen szó távoli, vékonyított vagy multifokális lencséről, az Optifog felületkezelés biztosan elérhető, a nagyobb kényelem érdekében még a fényre sötétedő kivitel sem kizáró ok!

Az Optifog felületkezeléssel örökre búcsút mondhat a párás szemüveglencséknek

Nekem már van szemüvegem, más típusú felületkezeléssel? Ebben az esetben mit tehetek?

Szerencsére az optikai ipar gyorsan reagált az igényekre és a Már meglévő szemüvegekre is létezik megoldás. Különböző spray-k és törlőkendők jelentek meg a piacon, melyek segítik a páramentesítést, azonban ezek többsége sajnos kevéssé hatékony.

Egyetlen olyan termékkel találkoztunk, ami valóban hatásos és segítségével akár 24 órán keresztül is páramentes lesz a szemüveg! Ez pedig a Zeiss páramentesítő szett.

A páramentesítő szett használata előtt, ezúttal is szemüvegünk tisztításával kezdünk: speciális szemüvegtisztító sprayvel eltávolítjuk a zsíros szennyeződéseket, hagyományos mikroszálas törlőkendővel szárazra töröljük a lencsét. Ez után elővesszük a Zeiss páramentesítő szettet, egyet fújunk a speciális kendő egyik sarkára a folyadékból, majd alaposan kívül és belül is áttöröljük vele a szemüveglencséinket.

Zeiss páramentesítő szett

A különböző közösségi média bejegyzésekben megjelent ötleteket érdemes fenntartásokkal kezelni (borotvahab, lencsék nem hagyományos tisztítása stb.)
Bár ezek a műveletek szintén egyfajta hidrofil tulajdonságot kölcsönözhetnek a lencsének, azonban sokszor ártalmasabb lehet, mint szeretnénk: a látás nem tiszta, a felületkezelés sérülhet, szemüveglencséje idő előtt tönkremehet. Ilyen esetekre pedig a garancia sem terjed ki, hiszen nem szakszerű szemüveg tisztításról beszélünk.