Ha a szemüvegviselőket kérdezzük, mi a legnagyobb problémájuk a szemüvegükkel, a legtöbb válasz leginkább nem a szemüveggel kapcsolatos lesz, hanem a szemüvegviselés és a maszk kapcsolatával: a szemüveglencse gyakran bepárásodik a maszk viselés miatt. 

Miért párásodik a szemüveg? Mi a pára egyáltalán?

A párásodás nem más, mint a levegőben található vízpára lecsapódása egy hidegebb felületen. Ha mikroszkóp alatt megnézzük a párás felületet, akkor a víz lecsapódását apró gömbök formájában fogjuk látni. Ezek a kis gömbök nehezítik meg látásunkat maszk viselés közben. 

A gömbök kialakulását a szemüveglencse hidrofób felülete okozza: a felület víztaszító tulajdonságokkal rendelkezik, rendkívül sima kialakítása nem engedi, hogy a vízcseppek szétterüljenek. Minél inkább hidrofób a felület, annál kisebbek a gömbök, és minél kevésbé hidrofób, annál jobban tud szétterülni. Ez megfigyelhető az ablaküvegen, ahol a pára akár vízcseppekké képes összeállni, és lefolyni az üvegen (konyhaablak télen).

A vízcseppek megjelenése kellemetlen hatást vált ki

Ha a probléma ennyire a szemünk előtt van, hogy-hogy nem találtak még rá megoldást?

A válasz a megkérdezett szemüvegviselők válaszaiban keresendő. A fejlesztések a látás tisztaságát hivatottak elsősorban növelni: jobb felületkezelések, kevésbé csillogó felületek, mindeddig ezek uralták a fejlesztések irányát, miközben a párásodás “szezonális” vagy tevékenység függő jelenség volt. Megjelent télen, mikor a hideg levegőről beértünk egy meleg helyiségbe, vagy esetleg egy orvosi műtét közben, de nagy általánosságban nem volt zavaró. Korábban. 

Az Essilor kifejlesztette az Optifog felületkezelést, amely képes teljesen megszüntetni a párásodás jelenségét. Az Optifog felületkezelés segítségével szemüvege nem fog párásodni, nem lesz zavaró a maszkviselés, ennek érdekében pedig egyetlen szabályt kell betartani: a szemüveget a megfelelő SMART-kendővel kell tisztítani. 

Miért van szükség a SMART-kendőre?

Az Optifog lencsék felülete hidrofil kialakítású, azaz a víz szétterül a lencse felületén, a hatás növelése érdekében a speciális folyadékkal átitatott SMART-kendő még erősebben “széthúzza” a vízfilmet. 

Az Optifog szemüveglencse nem verte át a fizikát, a pára lecsapódik rajta, viszont nem ugyanúgy, mint a hagyományos szemüveglencséken: összefüggő vékony vízfilmként. 

Nem csak a szemüveg használójának kellemetlen a hiányzó szemkontaktus


Ha a szemüveglencsém felületkezelése speciális, hogyan tudom tisztítani?

A tisztítás rendkívül egyszerű! Reggel mossa meg szemüvegét semleges pH értékű tisztítóval, vagy speciális szemüvegtisztító eszközökkel, majd törölje szárazra. Ezután az Optifog Smart kendővel törölje át a lencséket, és szemüvege egész napos  védettséget biztosít a kellemetlen párásodása ellen.

Milyen szemüveglencsékre érhető el az Optifog felületkezelés?

Jó hírünk van, ugyanis az összes Essilor szemüveglencse rendelhető Optifog felületkezeléssel, a szemüveglencse párásodásának megelőzése érdekében: legyen szó távoli, vékonyított vagy multifokális lencséről, az Optifog felületkezelés biztosan elérhető, a nagyobb kényelem érdekében még a fényre sötétedő kivitel sem kizáró ok!

Az Optifog felületkezeléssel a párás szemüveglencséknek örökre búcsút mondhat

Nekem már van szemüvegem, más típusú felületkezeléssel? Ebben az esetben mit tehetek?

Szerencsére az optikai ipar gyorsan reagált az igényekre és a már megvásárolt szemüvegekre is létezik megoldás. Különböző törlőkendők segítik a páramentesítést, hasonló elven működve. Azonban érdemes megjegyezni, hogy ezekben az esetekben a fent említett hidrofób kialakítás miatt a párásodás hamarabb megjelenhet a szemüveg felületén. 

A különböző közösségi média bejegyzésekben megjelent ötleteket érdemes fenntartásokkal kezelni (borotvahab, lencsék nem hagyományos tisztítása stb.)

Bár ezek a műveletek szintén egyfajta hidrofil tulajdonságot kölcsönözhetnek a lencsének, azonban sokszor ártalmasabb lehet, mint szeretnénk: a látás nem tiszta, a felületkezelés sérülhet, szemüveglencséje idő előtt tönkremehet. Ilyen esetekre pedig a garancia sem terjed ki, hiszen nem szakszerű szemüvegtisztításról beszélünk