Manapság rengetegen töltenek akár 8-10 órát is egy nap számítógép előtt. Fontos, hogy a munkatávolságoknak megfelelő korrekciót viseljük, hiszen annak hiánya nem csak fáradékonyságot és fejfájást okozhat, hanem nyak-, hát- és vállfájáshoz is vezethet. Nézzük, hogy miért is van ez!

Szemünk alkalmazkodó képessége az évek múlásával fokozatosan csökken, ami azt jelenti, hogy a közeli távolságokra egyre homályosabban látunk. Eleinte próbáljuk minél távolabbra helyezni az olvasnivalót, majd el kezdünk olvasó szemüveget használni.Amikor eljön a pillanat, hogy már a monitort is homályosabban látjuk, megpróbáljuk annak a képét is az olvasó szemüvegünkkel kiélesíteni. Az olvasó szemüveg azonban általában 45-50 cm távolságra van beállítva, míg a monitor ennél távolabb, általában 70-80 cm távolságra helyezkedik el. Éppen ezért olvasó szemüvegben a monitor homályos marad. Kompenzációként igyekszünk minél közelebb hajolni a monitorhoz és 50 cm távolságon belül helyezkedni a képernyőtől, ez a helytelen testtartás azonban hosszú távon nyak-, hát- és vállfájdalmakhoz vezet.

Olvasó szemüveg vs munkaszemüveg


Az olvasó szemüveggel az 50 cm távolságon túli tárgyak tehát homályosak lesznek. A megoldást a munkaszemüveg lencsékben kell keresni. A munkaszemüveg lencsék különböző távolságokhoz illeszkedő, többfókuszú lencsék, melyek hasonlóak a multifokális lencsékhez, de elsősorban közeli és munkatávolságra alkalmasak. Ezekkel a lencsékkel kényelmesen el tudjuk végezni munkánkat: olvashatunk benne, élesen látjuk vele a monitort és akár 2-3 méter távolságra is komfortosan ellátunk.

A munka szemüvegek tehát beltérben hatékonyak. Ha minden távolságra jól szeretnénk látni, akkor multifokális lencsét kell választanunk. Azonban amíg az általános multifokális lencsék “gomba” alakú hasznos térrel rendelkeznek (széles távoli rész, keskenyebb köztes és valamivel szélesebb olvasóterület), addig a munka szemüvegek inkább “tekebábu” alakú hasznos résszel rendelkeznek: széles munkatávolsági rész, keskeny távoli és szélesebb olvasóterület. Ami azt jelenti, hogy egy munka szemüvegben sokkal kényelmesebben tudjuk elvégezni a monitoros munkánkat.

A munkaszemüveg lencséknek is többféle típusa létezik, éppen ezért a megfelelő kiválasztásához ismernünk kell, milyen távolságokra szeretné használni a viselő a szemüvegét. A látóterek maximalizálásához fontos tudnunk, hogy csak olvasáshoz és monitorozáshoz szeretné-e valaki használni a szemüvegét és nem tekint annál távolabb, vagy egy karnyújtásnyival hosszabb távolságban is szeretne még élesen látni, mert például ügyfelekkel is kell dolgoznia.

Ha Önnek is szüksége van a munkájához egy tökéletes szemüvegre,
akkor kattintson és foglaljon hozzánk időpontot!