Egy jó optometrista ugyanolyan fontos, mint például egy jó fogorvos. Ahogy a fogunk kezelését sem bízzuk akárkire, miért tennénk hát a látásunkkal?

Magyarországon 4 éves főiskolai képzés keretein belül válhat valaki optometristává, mely látásélesség vizsgálatra és fénytörési hibák korrigálására jogosítja fel. Tehát míg a szemorvosok elsősorban a szemet érintő betegségek és sérülések gyógyítására hivatottak, addig az optometristák látásvizsgálattal és a fénytörési hibák korrekciójával foglalkoznak: szemüveg illetve kontaktlencse diotpria felírásával.

Ahogy majdnem minden szakmában, sajnos itt is előfordul, hogy nem szakképzett ember kezei közé kerülünk, ha nem vagyunk elég szerencsések/körültekintőek. Nem egy, nem két optikában olyan emberek vizsgálnak sajnos, akik a főiskolai képzés közelében sem jártak, csak betanították őket a korrekciós technika alapjaira. Ezért legyünk mindig körültekintőek, ki írja fel a dioptriánkat, hiszen a látásunkról van szó!
A diplomával rendelkező optometrista saját pecsétszámmal rendelkezik. De nem elég diplomával rendelkeznie, annak érvényesnek is kell lennie. Az orvosokhoz hasonlóan az optometristáknak is pontszerző szakképzéseken kell résztvennie ahhoz, hogy tisztában legyenek a szakma újdonságaival, friss, korszerű tudásra tegyenek szert és hogy 5 évente érvényesíttetni tudják a diplomájukat.
Ennek az ellenőrzése nagyon gyors és egyszerű. A https://kereso.enkk.hu/index.php oldalon beírjuk az optometrista nevét, kiválasztjuk, hogy egészségügyi szakdolgozó, jobbra húzzuk az utolsó csúszkát és elindítjuk a keresést.

De milyen is a JÓ optometrista? Véleményem szerint olyan, aki alaposan feltérképezi az adott páciens panaszait, egyéni látásigényét, időt szán a korrekcióra és a korrekcióval kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolására. Még ha nincs is panasz az aktuális szemüvegre és/vagy kontaktlencsére, akkor is törekszik a dioptria teljeskörű ellenőrzésére és tökéletesítésére. Gondoljunk csak bele, hogy egy jó dioptria mennyit számít az ember életében: hatékonyabb munkavégzést, jó közérzetet, pihentebb vegetatív idegrendszert biztosít.

Önnek van már saját optometristája?