A szemüveg ellustítja a szemünket – ez önmagában nem igaz. Egy túl erős korrekció valóban eredményezheti, hogy olvasáskor a szemüveg helyettesíti szemünk alkalmazkodó képességét, de a megfelelő dioptriával ez a veszély nem fenyeget.

A szemüveg hordásával egyre erősebb dioptriára lesz szükség – önmagában nem igaz. A szemüveg nem változtat szemünk anatómiáján, csupán a megfelelő pontba tolja el a fénysugarakat. Amíg zajlik a testi növekedés (18-20 éves korunkig), addig a szemgolyónk mérete is változhat, ami befolyásolja a dioptriát. Ez lehet a dioptria változás egyik oka. Egy másik ok, hogy szemünk alkalmazkodó képessége életünk során folyamatosan csökken, ami előbb utóbb azt eredményezi, hogy a különböző távolságokra különböző dioptriára lesz szükség.

Mióta szemüveget hordok, szemüveg nélkül rosszabbul látok. – nem igaz. Amíg valaki nem hord szemüveget – pedig kellene – az agynak nincs összehasonlítási alapja, milyen jól látni és alkalmazkodik a körülményekhez. Amint valaki megkapja a megfelelő korrekciót, az agy ismerni fogja a jobb, élesebb képet és a szemüveg nélküli képet egyszerűen csak rosszabbnak éli meg az egyén, mint korábban.

Gyengébb dioptriát hordok, hogy tornáztassam a szemem – nem mindenkinek van igénye a tű éles kép elérésére, hiszen valakinek megfájdul tőle a feje, ezt tiszteletben kell tartani. De ezzel nem előzi meg a dioptria esetleges változását.

Eddig olvasó szemüveget kellett használnom, de most szemüveg nélkül olvasok – javult a szemem! – igen, ez létező jelenség, sajnos azonban nem lehet ilyen esetben felhőtlen az öröm. Legtöbbször ugyanis a szürkehályog okoz ilyen jellegű dioptria változást: romlik a távoli látásélesség és javul a közeli, ezért dobja el az illető az olvasószemüvegét.

Megműttetem a szemem és örökre eldobom a szemüvegem! – Egy darabig valóban megoldást jelenhet egy szemműtét, azonban mint mindennek, a szemműtéteknek is megvannak a veszélyei és korlátai. A legstabilabban a távoli korrekciót tudják javítani, ami 40 éves korig közelre ugyanolyan jó, mint távolra. 40 éves korunk körül azonban annyira lecsökken szemünk alkalmazkodó képessége, hogy más dioptria kell távolra és más közelre és mindez folyamatosan (kb.2 évente) változik. Ezért egy egyszeri műtéttel ez a folyamatos változás nem kompenzálható. Persze folyamatosan fejlődik a műtéti technika (multifokális műlencse beültetés), de érdemes mérlegelni, kockára tesszük-e a látásunkat egy műtéttel, vagy megbékélünk a szemüveggel.