Gyakran felteszik nekünk a vásárlók a kérdést, hogy mennyibe kerül nálunk egy szemüveg? Az alábbi blogbejegyzésünkben szeretnénk bemutatni, hogy miért is nem olyan egyszerű erre a kérdésre felelnünk. A szemüveg árát ugyanis nagyon sok minden befolyásolja: a páciens dioptriája, a lencse típusa (egyfókuszú/multifokális) és felületkezelése (kékfényszűrős/páramentesítő felületkezelés) és persze maga a szemüvegkeret.

Számolja ki szemüveg kalkulátorunk segítségével, mennyibe kerül az Ön igényeire szabott szemüveg!

1. A páciens dioptriája

 A páciens dioptriája szabja meg, hogy milyen alapanyagból ajánljuk a lencse elkészítését,  hogy az könnyen viselhető és esztétikus legyen. Ez hétköznapi nyelven a lencse vékonyítását jelenti. 
Ha a páciens dioptriája -2,00 és +2,00 dioptria közé esik, akkor nem szükséges vékonyítani, így lesz a legkedvezőbb árban a lencse. Efölötti értékek esetén már mindenképp érdemes vékonyítást kérni, ami azonban már növeli a szemüveg végösszegét. 

De nem csak az értékeket, hanem a dioptria egyéb paramétereit is figyelnünk kell: esetleges cilinder és prizma értékeket, ami azt határozza meg, hogy raktári, vagy gyártott lencséből lehet elkészíteni a szemüveget. Minél speciálisabb egy dioptria, annál valószínűbb, hogy csak gyártott lencséből lehet elkészíteni, ami sajnos jelentősen drágább, mint a raktári lencsék. 

Összességében tehát az a páciens van szerencsés helyzetben, akinek minimális a dioptria igénye.

2. A lencse típusa, felületkezelése és minősége

A szemüveglencse akkor van a legkedvezőbb árban, ha egyféle dioptriát tartalmaz. Mit jelent ez? 40 éves kor alatt egyféle dioptriát használunk minden távolságra, egy szemüveggel távolra is és közelre is jól látunk. Az egyfókuszú szemüveglencse a legolcsóbb lencsetípus. 40 éves kor felett az egy egyfókuszú lencse sajnos csak egy távolságra lesz jó: vagy távolra látunk jól benne, vagy olvasni tudunk vele (olvasó szemüveg). 

Ha elmúltunk 40 évesek és nem szeretnénk folyamatosan cserélgetni, vagy fel-le kapkodni a szemüvegünket, akkor a multifokális szemüvegek és munkaszemüvegek lencsecsaládjából kell választanunk. Ezek a lencsék, mivel több dioptriát is tartalmaznak kétszer, háromszor olyan drágák, mint az egyfókuszú szemüveglencsék, hiszen több szemüveg funkcióját töltik be egyszerre. 

A lencsék típusán túl nagyban befolyásolja az árat, hogy márkázott vagy márkázatlan lencsével készíttetjük-e el a szemüvegünket. A különbség azonban nem csak árban, de minőségben is mérhető. 

A márkázott lencsék sokkal könnyebben tisztíthatók, speciális felületkezelések is elérhetőek (pl. páramentes felület), a lencse technológia sokkal fejlettebb, ami tisztább látást, könnyebb megszokást és szélesebb látómezőt biztosít, mint a márkázatlan lencsék. További előny a márkázott lencsék árába épített törés- és karcgarancia, ami 2 évig érvényes a lencsékre. Tehát rövidtávon valóban egy nagyobb befektetést igényel a márkázott lencse, ez azonban idővel többszörösen kifizetődik! 

3. A szemüvegkeret

A szemüvegkeret fajtája befolyásolja a lencse típusát, ami – mint az az első pontból már kiderült – meghatározza a szemüveg árát. Egy damilos keretbe – hiába alacsony a páciens dioptria értéke – nem lehet 1,5 törésmutatójú (vékonyítás nélküli) lencsét tenni, mert a lencse széli részei töredeznének, becsorbulnának. 

Ha a páciensnek fémallergiája van, de nem szeretne műanyag keretet, akkor az antiallergén titán keret a megoldás, ami viszont jóval speciálisabb és drágább alapanyag. 

Fontos szempont lehet továbbá, hogy a közepes árkategóriában lévő keretek egyrészt strapabíróbbak, nem kopnak és nem színeződnek el 1-2 év alatt, mint a nagyon olcsó kategóriájú keretek, másrészt sokkal jobban biztosított az alkatrész utánpótlásuk még évek múltán is. 

A közepes árkategóriájú keretek 24.990 és 44.990 Ft között kaphatóak optikánkban. 

 

Mi ezekből az árakból biztosítunk kedvezményket, hogy pácienseink minél kedvezőbb áron juthassanak minőségi szemüveghez, mely 5, vagy akár még több évre szóló befektetés egy szükséges gyógyászati segédeszközre.

 

Mennyibe kerülne az Ön egyedi látásigényeire szabott szemüveg?