Ma Magyarországon közel 825 000 cukorbeteg él. A cukorbetegek 40%-a ritkán, vagy egyáltalán nem vesz részt szemészeti szűrővizsgálaton. Pedig a cukorbetegség szemészeti szövődménye, a diabeteses retinopathia felelős a világon előforduló vakság 2,6%-áért, melynek jó része elkerülhető lenne, ha időben felfedezésre kerülne a betegség.

Kiket érint és mi az a diabetes retinopathia?

A diabeteses retinopathia legtöbbször azokat érinti, akiknél  legalább 5 éve fennáll valamilyen fokú cukorbetegség. A betegség 10 évig tartó fennállása után a cukorbetegek megközelítőleg 50%-ánál, míg 15 év után a betegek 80%-ánál alakul ki.
Retinopátiának nevezzük a retina nem-gyulladásos elváltozását. A diabéteszes retinopátia úgy alakul ki, hogy a retina hajszálerei megduzzadnak és fokozottan áteresztővé válnak, valamint új erek keletkeznek, amelyek gátolják a retina működését. 

Mi történik a szemfenéken diabeteses retinopathia esetén?

A diabeteses retinopathianak különböző szakaszai vannak. A szemfenék vizsgálat során az erek állapotából, a vérzések jellegéből és gyakoriságából lehet diagnosztizálni a betegséget és alkalmazni a megfelelő terápiát. 

 

I. Non-Proliferatív Retinopathia

 

Kis kiboltosulások (mikroaneurizmák) jelennek meg az erek falán, melyek nyomán kisebb vérzések jelentkezhetnek.

JAVASLAT

Vércukor, vérnyomás, lipidszint beállítás.
Évente egy alkalommal szemfenék vizsgálat.

 

II. Pre-Proliferatív Retinopathia

 

Egyre több eret érintő kiboltosulások jellemzőek, ami egyre növekvő mennyiségű és gyakoriságú vérzést eredményez, ami ronthatja a látásélességet.

JAVASLAT

Szoros szemészeti és diabetológiai kontroll.

 

III. Proliferatív Retinopathia

 

Az érkárosodások érújdonképződéshez, nagyobb vérzésekhez, majd hegesedéshez vezethetnek, ami látásromláshoz, esetenként pedig retinaleválást, vakságot okozhat.

 

JAVASLAT

Szoros diabetológiai, szemorvosi kontroll, lézerkezelés.

 

Hogyan lát a páciens diabeteses retinopathia esetén?

Kezdetben a diabéteszes retinopátia észrevétlen marad, a látásvesztése alattomosan fejlődik ki. A cukorbetegek eleinte sem látászavart, sem más panaszokat nem tapasztalnak. Többnyire csak akkor figyelnek fel a retinopátiára, mikor a betegség már előrehaladott állapotban van. Előfordulhat napközbeni nagyfokú látásélesség ingadozás, homályos látás.

Ha már bevérzések is vannak a szemfenéken, akkor a betegek fekete pontokat vagy foltokat látnak, amit gyakran hulló koromhoz hasonlítanak.

Ha a retinopátia az éleslátás helyét is érinti (azaz makulaödéma jön létre), akkor ennek tünete a látásromlás, a torz látás, az olvasási képesség elvesztése. 

Súlyos esetben pedig a látásvesztés egészen hirtelen is felléphet, ha a szövődmények miatt leválik a retina.

Hogyan akadályozzuk meg cukorbetegként a diabetes retinopathia kialakulását?

Amíg a szemszövődmény nem alakul ki, törekedni kell arra, hogy a cukorbeteg vércukorszintje minél jobban megközelítse az egészséges emberekét, ez szoros diabetológiai kontrollal érhető el. Egy jól kezelt diabéteszes betegnél kitolható, vagy akár meg is akadályozható a retinopátia kialakulása. 

Évente legalább egy szemfenék vizsgálattal időben kideríthető a diabeteses retinopathia stádiuma és egy esetleges szemészeti beavatkozás szükségessége. 

*Forrás: Medical Tribune