A tartósan fennálló, kezeletlen magas vérnyomás a test érhálózatában elváltozásokat eredményez, hiszen hatására az erek elvesztik rugalmasságukat, merevebbé válnak: sérülések vagy meszesedés is kialakulhat rajtuk. Érvényes ez a szemben futó hajszálerekre is, így a magas vérnyomás akut és krónikus jellegű szemészeti problémákat is okozhat a szemfenéki ereken és az ideghártyán attól függően, milyen régóta áll fenn a megbetegedés. A kezeletlen magas vérnyomásnak a szemészeti szövődmények mellett olyan súlyos következményei is lehetnek, mint például stroke vagy vesekárosodás.

Milyen szemészeti tüneteket tapasztalhat magas vérnyomás esetén?

1. Vérnyomáskiugrás jele a szemfelszínen

Sok esetben a betegeknél még nem diagnosztizált a magas vérnyomás, de az első, figyelmeztető jele lehet egy kötőhártyában futó ér megpattanása, majd a kötőhártya alatti bevérzés. A szem bevérzésének különböző okai lehetnek, tehát nem minden esetben a magas vérnyomás a kiváltó ok, de ha a szervezet ereinek fala meggyengült, kevésbé tud ellenállni a nyomásváltozásoknak.  Az emelkedett érték megterheli az erek falát, a hirtelen kiugrás pedig repedéshez is vezethet. A kötőhártyában kialakult bevérzések nem befolyásolják a látást, legtöbbször maguktól gyógyulnak, de mindenképp érdemes elmenni kivizsgálásra ilyen esetben. 

Bevérzés a szemfelszínen

2. Vérnyomáskiugrás jele a szemfenéken

A régóta fennálló magas vérnyomás által okozott károsodást hipertenzív retinopátianak hívják, ami viszonylag gyakori kezeletlen hipertónia esetén, ám jól beállított értékek esetén is előfordulhat. 

Enyhe fokozat

A retina arteriolák összeszűkülnek, az erek kereszteződésénél az artériák nyomják a vénákat.

Kereszteződési tünetek

Szemtünet: nem jellemző

Kezelés: háziorvos segítségével vérnyomás rendezés

Közepes súlyosság

Elzáródott arteriolák, 
mikroinfarktusok, vérzések, exsudatumok.

Exsudatumok

Szemtünet: homályos foltok a látótérben

Kezelés: belgyógyász szakorvos bevonása javasolt

Súlyos fokozat

A látóidegfő duzzanata,
vérzések,  exsudatumok.

Látóidegfő duzzanat

Szemtünet: komoly látótér kiesés, látásromlás

Kezelés: sürgős belgyógyászati kezelést igényel

A magas vérnyomás szemtünetei több stádiumra oszthatók, és jelzik az alapbetegség állapotát. Kezdetben még nincs jelentősebb változás, a kisebb erek kanyargóssága fokozódik, de ez a vérnyomás rendezését követően visszaalakulhat. Az első stádiumban a szem erei meszesedni kezdenek. Később, a második stádiumban az erek fala megvastagszik, az erek kereszteződésnél az artériák nyomják a vénákat, a károsodott szakaszokon vizenyő és vérzés jelenik meg. Ez a vérellátási zavar okozza az ideghártya érintett területeinek elhalását, ami már látásproblémákat eredményez: szabálytalan, homályos foltok jelennek meg a látótérben. A legsúlyosabb, harmadik stádiumban  a szemfenéki pangás a látóidegfőre is kiterjed, mely esetén komoly látótérkiesés, látásromlás jelentkezik.

 
Hipertóniában az első két stádium prognózisa jó, a vérnyomás gyógyszeres rendezése a szemfenéki és természetesen a vese- és egyéb érrendszeri tünetek előrehaladását megállítja. A harmadik stádiumban súlyos, általános, a szervezet egészét érintő megbetegedésről van szó, sajnos sok esetben gyógyszeres kezeléssel kevéssé befolyásolható kórlefolyásról. Ezt a stádiumot megelőzéssel el kell kerülni.

Forrás: Süveges Ildikó (2021, szerk.) Szemészet. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest

Hogyan vizsgáljuk a magas vérnyomás tüneteit a szemfenéken?

Az Opticonic Optikában a magas vérnyomás szemfenéki tüneteit fundus kamerás szemfenék vizsgálat segítségével vizsgáljuk. A fundus kamerás szemfenék vizsgálat a legmodernebb, teljesen érintés-és fájdalommentes módszer, ami pupillatágítás nélkül zajlik. A páciensnek csak bele kell néznie egy teljesen automatizált eszközbe, mely képeket készít a szemfenékről. Ez semmilyen kellemetlenséggel nem jár, nincs szemcsepp, nincs fájdalom, a vizsgálatot követően nem tapasztalható homályos látás. 

A fotókat Szemész Szakorvos értékeli ki, a vizsgálatot követő 3 munkanapon belül készül el a szemorvosi lelet. 

A fundus kamerás vizsgálat a magas vérnyomás mellett a cukorbetegség, zöldhályog, makuladegeneráció, szemfenéki anyajegy, szemfenéki daganat szűrésére is alkalmas.

A módszer további előnye, hogy a fényképek digitálisan tárolásra kerülnek, így az évenkénti fundus kamerás vizsgálat segítségével a szemfenék változásai nyomon követhetőek.

A nagy felbontású képeken sokszor olyan apró részletek és elváltozások is felfedezhetőek, amik hagyományos módszerrel vizsgálva nehezebben észrevehetőek.

A fundus kamerás szemfenék vizsgálat esetén nincs várólista, a vizsgálatra akár azonnal is tud időpontot foglalni. 

IDŐPONTOT FOGLALOK

Kapcsolat

Ha kérdése merült fel, keressen minket bizalommal, munkatársunk válaszol.

+36 30 862 0407

1114 Budapest, Kanizsai utca 1.

info@opticonic.hu