A zöldhályog (glaukóma) a fejlett országokban a vakság kialakulásának második leggyakoribb oka. A zöldhályog egy olyan szembetegség, ami kezeletlenül a látóideg fokozatos sorvadásához, látóidegrostok pusztulásához és vaksághoz vezet. A glaukóma eleinte jelentéktelennek tűnő panaszokkal jelentkezik, vagy akár teljesen tünetmentes is lehet a páciens, mégis kezeletlenül súlyos látásromlást, a látótér beszűkülését, végül akár teljes vakságot is okozhat

A betegséget a szem belnyomásának emelkedése és a szemnyomás napi ingadozása jellemzi. A kórosan emelkedett szemnyomás a glaukóma egyik legfontosabb kockázati tényezője. A normál szemnyomás tartománya: 14-21 Hgmm.

Mik a zöldhályog leggyakoribb tünetei?

Az esetek nagy részében a zöldhályog lappang és tünetmentesen alakul ki. Ezért kiemelten fontos a szemészeti szűrővizsgálatokon való részvétel.  De előfordulhat:

  • szemgolyó fájdalom, szemüreg fájdalom
  • fényforrás körüli szivárványszerű karikalátása
  • homályos látás
  • szempirosodás

Glaukómás roham esetén általában csak az egyik szem érintett. Szinte elviselhetetlen szem- és homloktáji fájdalom, hányinger, látásélesség csökkenés, homályos látás, a fényforrások körül szivárványszínű karikák megjelenése jellemzi. Az érintett szem vörös, a pupilla tág, fénymerev, a szemgolyó tapintásra kőkemény.
A glaukómás roham azonnali szemészeti kórházi kezelést igényel!