Sokan félnek a multifokális szemüvegtől, mert azt hallották ismerősöktől, hogy nehéz megszokni. Az alábbi blogbejegyzésünkben szeretnénk tippeket adni, hogyan lehet könnyebben hozzászokni a progresszív szemüveghez, mert az vitathatatlan tény, hogy el kell sajátítani a használatát.  

A tippek előtt azonban fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy csak
egy jól elkészített multifokális szemüveget lehet könnyen megszokni!

Mi a jól elkészített multifokális szemüveg titka?

Széles látómező

A legszélesebb látómezővel rendelkező multifokális lencsék a legkényelmesebbek, hiszen általuk tapasztalható a legkevesebb széli torzító hatás és kevesebb fejmozgást igényelnek, mint a szűk csatornás lencsék.

Tökéletes dioptria

A tökéletes dioptria nem pusztán éles képet ad, hanem két szemmel kényelmesen viselhető.
Se nem túl gyenge, se nem túl erős. A nem megfelelő dioptria nehezíti a megszokást.

Megfelelő jelölés

A kitekintési pontot tűpontosan a pupillára kell illeszteni és meg kell határozni az olvasó rész helyét.
Ha rosszul vannak jelölve, akkor nem lesz kellően széles a látómező, akármilyen csúcskategóriás lencsét választottunk. 

Akkor most jöjjenek a megszokást segítő tippek! 

1. Jól beállított keret

Nagyon fontos, hogy a látszerész még a kitekintési pontok feljelölése előtt megfelelően beállítsa a keretet, hogy az tökéletesen illeszkedjen: ne csúszkáljon, ne szorítson, ne legyen se túl közel, se túl távol a szemünktől.
Hiszen csak így lesznek a helyükön a lencse fókusz pontjai, amik segítik majd, hogy könnyen kiélesítsük a képet bármely távolságban. Ha a keret csúszkál az arcon, akkor kényelmes fejtartás mellett nem a megfelelő ponton történik a kitekintés és torzítás, homályos látás tapasztalható.

2. Folyamatos viselet

Akármilyen triviálisan is hangzik, de el kell kezdeni viselni az új multifokális szemüveget. Hiába érezzük azt az elején, mintha víz alatt úsznánk, ez normális jelenség, ha még korábban nem volt multifokális szemüvegünk, vagy viszonylag magas a dioptriánk. Érzékenyebb idegrendszer esetén akár 2-3 hét is kell, mire ez az érzés csökkenni kezd / megszűnik.  Minél több órát viseljük egy nap az új szemüvegünket, annál gyorsabb ez a folyamat.  A régi szemüvegünket ne használjuk, mert a cserélgetés is hátráltatja a megszokási folyamatot.

3. Forduljon a megnézendő dolgok felé!

A multifokális szemüveget máshogy kell használni, mint a korábban viselt egyfókuszú szemüvegeket. A progresszív lencsében ugyanis meg kell keresni a kitekintési pontokat. Hogyan csináljuk? Az orrunk hegye mindig mutasson a megnézendő dolgok felé! 
A multifokális lencsék szélein torzító hatás tapasztalható, ha azon keresztül próbálunk kitekinteni, akkor homályos lesz a kép. Tehát a hasznos részek a lencse közepén találhatók, ezért mindig a megnézendő tárgy felé kell fordítani a fejünket és az orrunk hegye nézzen pontosan a tárgyra. 

4. Tiszta szemüveglencse

Mindig tisztítsuk meg a lencséinket, hogy semmilyen szennyeződés ne zavarja a látásunkat. 

5. Munkaszemüveg

Talán a legnehezebb a köztes távolságok használata a multifokális lencsében, mint például a monitoros munkavégzés. Ha nem a legmodernebb multifokális szemüveglencsével rendelkezünk, akkor a köztes zóna 6-8 óra monitor használat mellett fárasztó lehet: nyak- és váll fájdalmat tapasztalhatunk és szemfáradtságot a folyamatos élespont keresésben. A hétköznapokban tökéletesen működik a multifokális szemüveg, de monitoros munkavégzés közben kényelmesebb lehet egy munkaszemüveglencse, ami a monitor + olvasó távolságban a lehető legszélesebb látómezőt biztosítja. 

Mennyibe kerül az Ön egyedi látásigényeire szabott szemüveg?